Çölyak Hastalığı ile Nasıl Başa Çıkılır?  

Çölyak Hastalığı Diyeti


Çölyak hastalığı, bağışıklık sisteminin buğday, arpa ve çavdarın içinde bulunan bir proteine gluten'e tepki verdiği sindirim bozukluğudur. Zamanla bu reaksiyon, ince bağırsağın astarına zarar verir ve bazı besin maddelerinin emilimini engeller.Bu hastalık sıklıkla 6 ay ile 2 yaş arasında başlar. Bununla birlikte, her yaşta gelişebilir.

Hastalığın klasik semptom veya göstergelerinden bazıları şişkinlik, kilo kaybı, iştahsızlık ve kronik ishal'dir. Bazı insanlar sindirim problemine ek olarak anemi, kemik yoğunluğu kaybı, kaşıntı veya kabartık deri döküntüsü, baş ağrısı, yorgunluk, eklem ağrısı, asit reflü, düzensiz menstrüel dönemler, diş renk değişikliği, kısırlık gibi diğer belirtileride sergilerler.


Genetik yatkınlık bu hastalık için ortak bir risk faktörüdür. Ayrıca bu hastalık riskinizi artırabilecek diğer hastalıklar lupus, romatoid artrit, Tip 1 diyabet, tiroid hastalığı, otoimmün karaciğer hastalığı, Addison hastalığı, Sjogren sendromu, Down sendromu, Turner sendromu, laktoz intoleransı, bağırsak kanseri ve bağırsak lenfomasıdır.

Çölyak hastalığının tedavisi yoktur, ancak bu, çölyak hastalığının dünyadaki sonu olduğu anlamına gelmez. Ne yediğinize biraz daha dikkat etmeniz yeterlidir, belirtileri kolayca yönetebilir ve bağırsaklarınızın iyileşmesini yardım edebilirsiniz.


1. Gluteni Proteinini Menünüzden Kaldırın

Sıkı, yaşam boyu glutensiz bir diyet, bu çölyak hastalığı ile uğraşırken yapmanız gereken en önemli şeylerden biridir. Diyetinizden gluteni çıkardığınızda, ince bağırsaktaki iltihap yavaş yavaş azalır. Bu da belirtilerin şiddetini azaltır ve kendinizi daha iyi hissetmeye başlarsınız.

Arpa, bulgur, makarnalık, farina, graham unu, malt, çavdar, irmik, ezilmiş (buğday biçimi) ve tritikale gibi glüteni olan pek çok yiyecek bulunur. Diğer tahılları işleyen bitkilerde yapılan yulaf, gluten içerebilir.

2. Glutensiz Yiyecek Seçimi

Hemen telaşlanmayın çünkü bir çok glutensiz gıdalar vardır.

Glutensız tahıllardan bazıları amaranth, kavun, kara buğday, manyok, darı, mısır, kuinoa, kahverengi pirinç, sorgum, soya ve tapyoka'dır.

Ayrıca, glutensiz ekmek, makarna, kraker ve tahılları kolayca bulabilirsiniz. Ancak, gluten içerebilecek herhangi bir gizli içerik için etiketleri kontrol ettiğinizden emin olun.

Diyetinizdeki tüm gerekli besin maddelerini almak için bol miktarda meyve, sebze, fasulye, tohum, baklagil, fındık, patates, yumurta, süt ürünleri, balık, yağsız sığır eti ve tavuk yemeyi unutmayın.


3. Gizli Gluten'in Farkında Olun

Gluten içermeyen tahılların glutensiz tahıllarla yer değiştirdikten sonra gizli glutenli ürünler hakkında bilgi edinmenin zamanı geldi.

Aslında gizli gluten gıdalarda, ilaçlarda ve gıdasal olmayan ürünlerde, aynı üründe kullanılan diğer maddelerden çapraz bulaşma veya küçük bir katkı maddesi olarak bulunabilir. Bu tür ürünler şunları içerir:


*Değiştirilmiş gıda nişastası, koruyucular ve gıda stabilizatörleri
*Tavuk suyu
*Malt sirke
*Salata sosları
*Genel baharat ve baharat karışımları
*Reçeteyle satılan ve tezgah üstü ilaçlar
*Vitamin ve mineral destekleri
*Besin takviyeleri
*Ruj ürünleri
*Diş macunu ve gargara gibi ağız hijyen ürünleri
*Zarf ve mühür tutkalı

Emin olmak için herhangi bir ürün satın almadan önce daima etiketi kontrol edin.


4. Aloe Vera  Suyu 

Aloe vera ülkemizdeki adı Tıbbi Sarısabır adı verilen bir bitki olup çölyak hastalığı çeken insanlar için faydalıdır. İnce bağırsağın iltihaplanmasını iyileştirmeye, doku onarımını kolaylaştırmaya ve sindirimi sağlamaya yardımcı olur.

Günlük alınan bu doğal anti-inflamatuar ajan, sindirim sistemindeki tahrişi gidermeye ve bağırsaktaki dengesini düzeltmeye yardımcı olur. Bu da mide bağırsak pH dengesini düzenlerken, mide bağırsak arasını iyileştirir ve sistemi düzenli tutar.

Bununla birlikte, aloe vera suyunu içmek kesinlikle sihirli bir değnek değildir. Bir bardak içtikten sonra hiçbir şey olmayacak. Durumunuzda bir gelişme olduğunu fark etmeniz için birkaç gün, hatta haftalarca düzenli olarak bir bardak su içmeniz gerekir.

Meyve suyunu hazırlamak için 2 çorba kaşığı taze aloe vera  ve herhangi bir turunçgil suyu veya sadece su blender içinde karıştırılmalıdır. Gastrointestinal rahatsızlıklara neden olabileceğinden bir günde 2 çorba kaşığından fazla aloe vera  almayınız.

5. Güneş'in Tadını Çıkarın.

D vitamini eksikliği çölyak hastalığına yakalanan insanlarda sık görülür. Bu, bu vitamin pankreas enzimlerinin düzgün işleyişi için gerek duyulduğunda ve çoğunlukla çölyak hastalığı nedeniyle hasar gören bölgede absorbe edildiğinde gerçekleşir.

 D vitamini eksikliği bulunan çölyak hastalarda sedef hastalığı riski artar.Aslında, D vitamini eksikliği, çölyak hastalığı olan insanlardaki yüksek kemik bozukluk insidansından sorumludur.


6. Probiotik Yemek

İyi bakterilerden oluşan probiyotikler, bağırsaktaki yararlı bakteriyel ortamının yeniden oluşturulmasına yardımcı olur ve sindirim sisteminin iyileşmesini destekler. Bu nedenle, çölyak hastalığı olan insanlar diyetlerine probiyotikleri dahil etmelidir.

Bazı probiyotikler, gliadin'in neden olduğu hasardan epitel hücrelerin üzerine koruyucu özellikler gösterirler.

Probiyotikler açısından zengin oldukları için canlı kültürleri olan yoğurt, asidofil sütü, kefir, miso, tempeh ve lahana turşusu gibi kültür ve fermente gıdaları tüketin.
Doktorunuza danıştıktan sonra, probiyotik takviyeleri de almanız mümkündür.


7. Yeterli Balık Yağı Alın

Balık yağı, vücuda anti-inflamatuar etki yapan omega-3 yağ asitleri (EPA ve DHA) içerir. Dolayısıyla, bağırsak astarının iltihaplanmasının azaltılmasında son derece yararlıdır.

Bağırsak astarınızı kaplar ve iltihaplanmasını önler, böylece kazayla bazı glüteni tüketirken ağrılı bir şekilde çölyak belirtileri gösterme şansınızı azaltır.

Her gün iki kez 2.6 mg balık yağı (en az yüzde 30 EPA / DHA ile birlikte) alın. Balık yağı takviyeleri almadan önce daima doktorunuza danışın.
Ayrıca, orkinos ve somon gibi soğuk su balıklarını diyetinize ekleyin.

8. Gıdalarınızı Paprika  Baharatı ile Tüketin

Paprika nedir derseniz , bir çeşit az acılı kırmızı biber cevabı duyarsınız. Bağırsaklardaki iltihaplanmayı azaltmaya ve çölyak semptomlarının şiddetini azaltmaya yardımcı olan anti-inflamatuar bir bitkidir.

Aynı zamanda midedeki asiti normalize ederek sindirmeye yardımcı olur.

Evde hazırladığınız yemeklere kırmızı biber baharatı ekleyin. Baharatı bir garnitür olarak veya baharat için kullanabilirsiniz. Yine de, onu ölçülü bir şekilde uyguladığınızdan emin olun.
Doktorunuza danıştıktan sonra kırmızı biberi ek olarak da alabilirsiniz.

9. Zencefilinizi Diyetinize Ekleyin

Zencefil, çölyak belirtileri ile baş etmenize yardımcı olabilecek bir başka merak uyandıran bitkidir. İnce bağırsaklardaki şişmeyi azaltmaya yardımcı olan güçlü antioksidan ve anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Sindirimi de geliştirir.

*Her gün taze zencefil dilimleri çiğnemek veya pişirmek için zencefil içeriğe ekleyin.
*Ayrıca günlük olarak 2-3 bardak zencefil çayı içmek.
*Başka bir seçenek zencefil takviyeleri almaktır. Doğru doz ve uygunluk için doktorunuza danışın.


10. Karaağaç Pekmezi

Çölyak hastalığından musdarip insanlar besin maddelerinin emiliminden kaynaklanan beslenme yetersizliklerine sıklıkla maruz kalırlar. Birçok vitamin ve mineralden zengin olan karaağaç pekmezi, vücuda besin maddeleri ile doldurulması için iyi bir seçenektir.

Karaağaç Pekmezi mükemmel bir kalsiyum, demir, magnezyum, manganez, potasyum, bakır, selenyum, folat ve B vitaminleri kaynağıdır. Artı, gluten içermez ve çölyak hastalığı olan insanlar için doğaldır.

*1 çorba kaşığı organik siyah çörek pekmezini 1 bardak sütle karıştırın.
*Bunu günde bir veya iki kez için.


Ek Öneriler

*Bağışıklık sistemini düzenlemek ve korumaya yardımcı olmak için altın mühür çiçeği ve zeytin yaprağı ekstrelerini de tüketebilirsiniz.
*Çölyak hastalığından muztarip insanlarda sık karşılaşılan bir sorundur, besin eksikliklerini düzeltmeye çalışın.
*Belirtilerinizi daha da şiddetlendirebileceğinden yaşamınızdaki stresleri yönetin.
Google+ Paylaş

Hakkında Seko

Blog yazarı hakkında kısa bir açıklama
    Blogger Yorum
    Facebook Yorum

0 yorum:

Yorum Gönder